Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Stap 1: Plukken

Zwarte thee heeft in het begin een heel andere kleur, groen!
Het theeblaadje begint zijn reis in de handen van een theeplukker (voor theezakjes in de scharen van een machine). 
De kwaliteit van Darjeeling, een prestigieuze zwarte thee vernoemd naar de plek van herkomst (denk: Champagne), wordt ook aangeduid als "First Flush/Eerste Pluk" en "Second Flush/Tweede Pluk".
Theekenners vinden dat de First Flush een verfijnde smaak heeft vergeleken met de Second Flush, maar to each their own!
Ons eigen paradepaardje is de Mighty Assam, een premium zwarte thee uit Assam, India. Uiteraard First Flush ;).
 

Stap 2: Drogen

Omdat theeblaadjes uit 75% water bestaan, worden ze na het plukken een dag lang geventileerd zodat de smaak intenser wordt en je geen waterig kopje thee krijgt! 
De meeste thee wordt in de zon gedroogd, op een groot doek van soms wel 100 vierkante meter. 

Stap 3: Rollen

Na het drogen wordt de kwalitatieve thee handmatig gerold om de blaadjes voor te bereiden op oxidatie: dat is wat thee zwart maakt.
De mindere thee bedoeld voor theezakjes wordt door een machine in stukjes gebroken zodat het oxidatieproces sneller gaat, ten koste van het blad. 
Daarom ziet een opengescheurd theezakje er ook uit als een zakje zaagsel, terwijl losse thee zijn bladstructuur behoudt en je de blaadjes ziet openvouwen als je de thee zet. Probeer eens een keer thee te zetten in een glazen theepot.

Stap 4: Oxidatie

Oxidatie Losse Thee | Dima's Thee
Hier wordt het nog leuker:
Tijdens de oxidatie worden enzymen in de thee omgezet in verschillende stofjes (theaflavin en thearubigin, voor kleur en smaak).
Oxidatie is een interessant en veelzijdig proces: het kan thee beter doen smaken, maar je fiets roest er ook door.
Alles wat aan lucht wordt blootgesteld (behalve goud) oxideert, dus ook je lijf! 
Als je een roestende fiets ziet, is het natuurlijk geen fijn gezicht. Gelukkig gaat ons lijf dit oxideren tegen met de passend genoemde antioxidanten, die overvloedig zijn in thee.

Stap 5: Drogen #2

In een grote droger worden de blaadjes gedroogd om het oxidatieproces te stoppen en de hoeveelheid water in het blaadje naar beneden te brengen. 
Daarom is het goed bewaren van je thee zo belangrijk, je thee kan echt niet tegen vocht.

Stap 6: Sorteren

De blaadjes worden gesorteerd op basis van grootte (en dus kwaliteit) door grote machines met infraroodsensors. 
Zo word thee gesorteerd op verschillende bladgroottes (Wikipedia).
 

Bottom Line

Ook onze zwarte thee wordt op deze manier gemaakt en we zien er speciaal op toe dat onze thee van de beste kwaliteit is.
Thee uit theezakjes wordt gemaakt van een thee van lagere kwaliteit, met een kortere en minder kwalitatieve bewerking die dus niet alle nuttige stoffen uit het blaadje haalt.
Daarom is het beter voor je om losse thee te drinken.

Ontdek het zelf en bekijk al onze blends.

Older Post
Newer Post

Bestsellers

Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Search

Shopping Cart

Your cart is currently empty.
Shop now